29

сеп

ribbon

Дядо Иоаникий иска гаранции за целостта на най-големия бургаски храм

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

В специална позиция на Негово Високопреосвещенство хаджи Иоаникий митрополит Сливенски и епархийския съвет отново се изказва тревога за най-големия бургаски храм – “Св. Св. Кирил и Методий”. Тъй като предни питания на владиката за коструктивните проблеми на църквата не са получили задоволителен отговор, то сега дядо Иоаникий адресира писмото си до министерствата на културата и на регионалното развитие, както и до Дирекция национален строителен контрол.

Извлечение от протокол №8 на Сливенския епархийски съвет:

Вследствие строящия се подземен паркинг на площад ”Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас, храм ”Св. Св. Кирил и Методий” получи сериозни конструктивни повреди, от които има опасност храмовата сграда да се срути. Сливенска митрополия, водена от загрижеността си за състоянието на храма, още от месец април, 2012 година настоява пред съответните инстанции, ангажирани със строителството на паркинга, писмено да декларират, че нанесените конструктивни повреди на сградата ще бъдат отстранени и храм ”Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде възстановен до състоянието в което е бил до започване строежа на паркинга – Справка: писмо â„– 111 от 18. април, 2012 година до Кмета на община Бургас; Нотариална покана â„– 186 от 19 юли, 2012 година до фирма „” Глобал технолоджи къмпани” АД, концесионер на обекта; писмо â„– 198 от 21. 08. 2012 година до : Кмета на община Бургас, Гл. архитект на общ. Бургас, фирма ”Глобал технолоджи къмпани” АД, проф. Божидар Божинов- проектант и фирма ”ДЗЗК ”Консорциум понс” – главен изпълнител на обекта./

Освен това на 17 август, 2012 година в гр. Бургас се проведе среща на Сливенския епархийски съвет с представители на описаните по – горе инстанции, на която се постигна съгласие Община Бургас, гл. архитект на Община Бургас, концесионерът/възложител/ на строежа, проектантът и главният изпълнител на строежа, в срок до 31 август, 2012 година, да представят в канцеларията на Сливенска митрополия писмено предложение с поети ангажименти, отговорности и гаранции за:

- до 31. 12. 2012 година да се изготви цялостен проект за възстановяване на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” в техническо състояние преди започване на изкопните работи на строежа, който да бъде одобрен от Сливенския епархийски съвет, след което да се съгласува със следващи инстанции.

- концесионерът да финансира възстановяването на храма по одобрения проект, като представи и гаранция – банкова или имотна в полза на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Бургас

- концесионерът и главният изпълнител на строежа да представят времеви график, с контролни срокове, за изпълнението на видовете работи по възстановяването на храма.

Тъй като в посочения срок 31 август, 2012 година, съгласуван с участниците в срещата, не се получи отговор на поставените въпроси, свързани с техническото състояние на храм „” Св. Св. Кирил и Методий” , на който е нанесена конструктивна повреда, в резултат на СМР изпълнявани от коцесионера на обекта, Сливенският епархийски съвет реши: настоящето решение да се изпрати на:

1. Министерството на културата, тъй като храмът е паметник на културата.

2. Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

3. Дирекция Национален строителен контрол,

с молба да упражнят своите правомощия, за да не се допусне храмът „” Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Бургас да са срути.

Настоящето решение да се изпрати и до всички регионални медии в гр. Бургас и да се публикува в сайта на Сливенска митрополия.

Сливенският епархийски съвет очаква, в едномесечен срок, да получи писмен отговор на поставените на 17. август, 2012 година въпроси, в противен случай ще предприеме действия за спиране на строежа.

——————————————–

ПРЕДСЕДАТЕЛ + Сливенски Митрополит /п/ хаджи Иоаникий

1. / п / ст. иконом Методи Попов
2 / п / ст. иконом Николай Димитров

ЧЛЕНОВЕ:
3. / п/ архимандрит Иеротей Косаков
4. / п /. Стефан. Лазаров
5.. / п/ Минко Стефанов

СЕКРЕТАР: / п / В. Янев


Подобни публикации