18

окт

ribbon

Дотук 140 000 лева щети от взрива в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Само унищожените вещи, мебели и домашната техника на пстрадалите от взрива на трансформатор в бургаски блок са на сума 140 хиляди лева. Тепърав ще се оценява и стойността на разрушенията по конструкцията на сградата, съобщи кметът на граад Димитър Николов, цитиран от БТА.

Според него електроразпределителното дружество EVN трябва да поеме щетите на хората, защото избухналото съоръжение е на компанията. До края на седмицата ще бъде изготвен технически проект за възстановяването на разрушените жилища. Той ще бъде предаден на EVN. След това компанията трябва да започне ремонта на сградата.

Независимо от експертизите на полицията и на EVN, общината ще направи своя собствена експертиза. Двама специалисти ще огледат мястото на взрива и ще представят свое становище за случилото се. Кметът на Бургас вече е изпратил и предложение до депутатите, за да се приемат промени в законодателството. Той настоява да се забрани изграждането на трафопостове в жилищни сгради. В Бургас те са 39.
Прокуратурата разследва две версии за експлозията – умишлен взрив или авария в трафопоста. Според разследващите става въпрос за газова експлозия, причинена от неизправност в съоръжението. Комисия от експерти трябва да установи причината за взрива. До късно снощи е продължил огледът на разрушената сграда от австрийски специалисти. Продължава разчистването и укрепването на сградата.
На 16 октомври през нощта жилищна кооперация в центъра на града беше разтърсена от взрив. Избухнало е помещението, където се намира трансформатор на ЕВН. Изцяло унищожени са два апартамента. Пропаднал е подът им. В други осем жилища има съборени стени.


Подобни публикации