28

ное

ribbon

Джаро пали коледната елха на Никулден в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Незабравим Никулден с поредица празнични концерти, изложби, театрални постановки, литературни събития, спортни прояви и кулинарни експозиции ще изживеят жителите и гостите на Бургас. В празничния афиш са включени близо 50 събития, като проявите, посветени на Никулден, започват на 1-ви декември, с концерта „Сребърни камбани“ на Ваня Костова и Боян Михайлов.


Връчването на престижните литературни награди за поезия и проза “Златен пегас” ще се състои на 4-ти декември в заседателната зала на общината. Празничният 6-ти декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в храм „Света Богородица“ в 8.30 часа.
В 09.00 часа ще бъде открито тържественото заседание на общинския съвет, по време на което ще бъдат обявени новите почетни граждани на Бургас. След това на площад „Атанас Сиреков“ ще се състои ритуал по издигане на националния, европейски и общински флаг, а в Етнографския комплекс на Регионалния исторически музей ще бъде осветена Никулденска обредна трапеза.
Литийното шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари ще тръгне от храм „Света Богородица“ в 11.00 часа и ще се отправи към Пристанище Бургас, тъй като мостът е затворен за ремонт. Церемонията ще се състои в близост до 6-то кейово място, а портът ще е отворен за гражданите, които желаят да присъстват на нея. Плавателните съдове, акостирали в близост до кея, ще надуят сирените в чест на празника.
На три места в града ще бъдат разкрити пунктове,на които ще се раздава осветен рибен курбан – Часовника, Грамофона на ул. „Богориди“ и в ж-к „Меден рудник“.
Атрактивна експозиция от макети на някои от най-известните кораби в световната история в Морско казино от 12.00 часа, а кметът Димитър Николов ще открие час по-късно традиционната изложба на Дружеството на художниците в изложбената зала на ул. “Александровска“ 22. Там ще бъде връчена наградата „Художник на годината“ и ще бъде обявен тазгодишният носител на отличието „Бург на годината“.
През целия ден улични музиканти ще подгряват доброто настроение на бургазлии с изпълнения на евъргрийни на няколко места по улиците „Александровска“ и „Богориди“, а „живи статуи“ ще забавляват малки и големи.
Кулминацията на тържествата ще е на пл. „Тройката“, където в 18.00 часа актьорът Михаил Билалов, който играе Джаро в сериала „Под прикритие“ ще включи светлините на 15-метровата елха и уличната украса. След това бургазлии ще могат да се забавляват с изпълненията на Тони Димитрова, Деси Добрева, Миро и водещият Руслан Мъйнов. В празничния концерт ще вземат участие и Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ , Държавната опера и Бургаски духов оркестър.


Подобни публикации