26

фев

ribbon

Дечица се лекуват с конна езда в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Над 60 деца със специфични нужди се лекуват с т.нар. хипотерапия (терапевтична езда за деца с увреждания) в Конна база „Бургас“. Заниманията имат благотворен и оздравителен ефект при деца с аутизъм, детска церебрална парализа и Синдром на Даун. Този метод помага както за физическа рехабилитация, така и за социална адаптация на децата със специални потребности, обясни Николай Калчев, управител на базата.

По думите му децата, които посещават терапиите, имат огромен прогрес във физическото си и психическо състояние. По идея на Калчев и с решение на общинския съвет, програмата за терапевтична езда за деца с увреждания в Конна база Бургас е безплатна.
През последната година в пъти се е увеличил и броят на любителите ездачи, които оценят благотворното действие на конния спорт върху физическото си, психическо и емоционално състояние. През топлите месеци в хиподрума се обучават вече над 100 деца. Част от тях се подготвят за състезателна кариера.
През август ще има десетдневен празник на конния спорт. Хиподрумът ще бъде домакин на кръг от държавното първенство по конен спорт и на турнира „Гран при Бургас“.


Подобни публикации