13

юли

ribbon

Децата от Китен бяха изписани

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Всички натровени деца от хотела в Китен са изписани от болницата в Бургас, обяви Регионалната здравна инспекция. Общо 39 от Русия, Беларус и Украйна бяха приети на лечение в отделението по Инфекциозни болести към МБАЛ–Бургас. Още на следващия ден контролните органи предприеха проверки и взеха проби от водата, храната и персонала в хотела. Резултатите от тях излязоха днес.

Всички проби за патогенни микроорганизми са отрицателни. Изследвани са депонирани изпражнения от заразените деца и от кухненския персонал в хотела, както и от повърнати материи от децата. Проби са взети и от питейната вода, както и от централното водоснабдяване на Китен. Отрицателна е и микробиологичната проба от водата в басейна, както и тази от автомата за минерална вода, който се намира в ресторанта на хотела. Микробиологичната проба от собствения водоизточник на хотела също е отрицателна.

Химическото изследване обаче е показало високи стойности на остатъчен хлор в басейна, макар че по закон собствениците на обществени басейни са длъжни да правят ежедневни замервания на този показател и на киселинността на водата. В собствения водоизточник на хотела са изолирани манган и амоняк над стойностите. Завишено е и съдържанието на хлор, но с малко. Отрицателни са също пробите от храните в хотела, взети от Областната агенция по храните – Бургас. В тях не са открити патогенните организми, които вероятно са причинили ентероколита.

На базата на тези изследвания утре ще се съберат представители на РЗИ-Бургас, ВиК и Областната агенция по безопасност на храните, които ще се произнесат точно каква е причината за натравянето на децата.

Мангановото натравяне обаче е изключено, тъй като за да се стигне до него е необходима по-продължителна експозиция. Амонякът пък може да причини повръщане и диария, но не и висока температура. Същото се отнася и за остатъчния хлор.


Подобни публикации