6

дек

ribbon

Владиката освети рибен курбан за всички бургазлии

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

С безплатен рибен курбан и вино подслаждат днешния си празник бургазлии. Той се раздава на три пункта в града – до Часовника, до Грамофона на ул. “Богориди” и в “Меден рудник”. Гозбата бе осветена от Сливенския владика дядо Иоаникий с пожелание за здраве за всички бургазлии. Раздава се и чернокоп на скара, в чието приготвяне се включиха кметът Димитър Николов и командирът на Военноморска база – Бургас комодор Митко Петев. Тази година за приготвянето на храната помагат военнослужещи от базата, които за атракция дори докараха военно-полева кухня до Часовника.

За първи път литийното шествие завърши не на Моста, който е в ремонт, а на Пристанище Бургас. Там в морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари, под съпровода на корабни сирени.
По традиция в 150-годишната сграда на Етнографския музей беше осветена празнична никулденска трапеза. Там кметът Димитър Николов разчупи ритуалната погача, която показа, че догодина в Бургас ще се раждат повече момичета.
“Нека 2013-та да е здрава за всички мои съграждани и да имаме още повече поводи да се гордеем, че сме бургазлии”, каза кметът.


Кулминацията на тържествата ще е на пл. “Тройката”, където около 19.00 часа актьорът Михаил Билалов /Джаро от сериала “Под прикритие”/ ще включи светлините на 15-метровата елха и градската украса. На същото място от 18.00 часа започва големият концерт с участието на Тони Димитрова, Деси Добрева, Миро и водещият Руслан Мъйнов, професионален фолклорен ансамбъл “Странджа” , Държавната опера и Бургаски духов оркестър.


Подобни публикации