15

яну

ribbon

Бурна модернизация очаква Бургас през 2013

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

2013 година ще бъде годината на осъществените проекти на Бургас, на възкресяването на старите и рухнали символи на града. С реализацията им до края на годината, Бургас ще се превърне в един от най- модерните градове в страната. Само до няколко месеца градът ще е различен, а картинките ще станат реалност, заяви днес кметът Димитър Николов при представянето на бюджета за тази година.

Общата рамка на бюджет 2013 е 159 108 056 лв. Той е съчетание между икономически растеж, осъществяване на мащабни инфраструктурни и благоустройствени проекти и грижа за социално уязвимите хора.

Емблематичният площад „Тройката“ ще смени поовехтелия си вид и ще се превърне в модерен европейски площад. Едновременно с това част от ул. „Княз Борис І“ ще „слезе“ под земята, за да подобри транспортните комуникации, свързани с проекта за Интегриран градски транспорт на Бургас. Ще бъде извършено укрепване паметника „Альоша“ и сградата на бургаския съд, тъй като са със сериозни пукнати. Ремонтът на „Тройката“ ще е труден и месеци наред ще създава неудобства на бургазлии, но масираното обновяване на града трябва да продължи.

Още един тежък обект започва реализацията си. Стартира изграждането на пробива между ул. „Янко Комитов“ и „Струга“ за извеждането на тежкия трафик и осъществяването на директна транспортна връзка между комплексите „Славейков“ и „Меден рудник“. Изключително ключовото и натоварено в момента кръстовище „Трапезица“ ще се трансформира в кръгово и това ще облекчи автотрафика.

23 спортни и обществени сгради, детски градини и училища ще бъдат ремонтирани и санирани с европейски средства. До месеци учениците на Гимназията за романски езици „Г.С. Раковски“ и от Природоматематическата гимназия ще спортуват в нова и модерна спортна база с басейн. Просторният двор на електротехникума и училище „Иван Вазов“ ще се превърне в съвременна зона за спорт.

Ð’ сферата на образованието тази година ще бъдат вложени безпрецедентно много средства – 15 900 000 лева, от които 2 700 000 са собствени средства, а 13 900 000 са привлечени средства по европейски проекти. Голям плувен басейн ще бъде изграден и в най- големия бургаски комплекс „Меден рудник“.

Бургас най- после ще се отвори към водата. Започва изграждането на модерно рибно пристанище в Сарафово. Стартира строителството на Морска гара в пристанището- атрактивен проект, който община Бургас ще съфинансира. Ще се изградят новите екозони за спорт, риболов и отдих на езерата Вая и Мандра и бургазлии ще могат да ги ползват още това лято.

До няколко месеца бургазлии ще се разхождат по реконструирания Мостик и ще станат собственици на кораб, с който ще пътуват до възродения остров Света Анастасия. Продължава укрепването на свлачището между Летния театър и Морското Казино.

Мащабният проект за Интегриран градски транспорт на Бургас започва реализацията си с пълна сила. Още от началото на лятото жителите и гостите на града ще могат да се възползват от системата „велосипеди под наем“.В автобусите пък ще бъдат монтирани електронни табла, както и системи за електронни билети, а в целият град ще бъде изградена система за видеонаблюдение. Стартира процедурата и за закупуване на 22 нови тролейбуса, които ще станат част от новата модерна транспортна схема на града.

През 2013 – та година Бургас ще изгради един от най- съвременните атракциони в България – „Подземният град“ на мястото на неизползваемите бомбоубежища в Морската градина. Той ще се превърне в една от топ- атракциите за туристите. В такава ще се превърне и новият туристически обект, чието строителство започва напролет – комплекса „Аква калиде“ с възстановяване на античните бани и продължаване на национално значимите археологически разкопки там.

Продължава мащабното благоустройство в цялата община. В „Меден рудник“ ще бъде изградено ново осветление. Нови 8 спортни площадки ще бъдат изградени в кварталите и селата. Стартира изграждането на пречиствателна станция и довършване на канализацията в село Маринка. Основно ще бъде реконструиран пътя Рудник – Брястовец. Стартира изграждането на пречиствателни станции и канализации във Ветрен, Банево и Минерални бани, както и в Рудник и Черно Море, Крайморие, Българово, Горно Езерово.

От днес започват обществените обсъждания на проекта за бюджет във всяко едно населено място в общината. Лично кметът Николов призовава гражданите да се включат в тях, за да се чуят техните предложения и мнения.


Подобни публикации