16

яну

ribbon

Бургас пред Варна в топ 100 на туристическите градове в света

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Бургас е на 84-то място в топ 100 на най-динамичните градове в света, посетени от най-много туристи през 2010 година. Другият български град, намерил място в престижната класация е Варна, която е на 86-та позиция. Бургас и Варна са единствените български градове, които са включени в класацията, изготвена от Euromonitor International, съобщи „Дневник”.

Най-популярните туристически дестинации в света са Хонконг, Сингапур и Лондон. Хонконг води с близо 20 млн. посетители с 18 % повече, отколкото година по-рано. Според авторите добрият резултат на града е подпомогнат от бума на местната икономика и от множеството развлечения за туристите, 60% от които идват от Китай.

Сингапур е бил посетен от 18 млн . туристи – с 16% повече, отколкото предходната година. Иновации, интеграция и производителност са трите ключови думи, на които е заложил Сингапурският борд по туризъм през 2010 г. Градът се фокусира върху луксозния туризъм и градските атракции – развлекателния парк на остров Сентоса, казина, търговски центрове, архитектурното предизвикателство – пешеходният мост Helix и копието на Universal Studios.

Лондон е трети в света и европейска топ дестинация, привлякла 15 млн. посетители, с 2.6% повече, отколкото през предходната година. В топ 10 влизат също така Макао, Банкок, Анталия, Куала Лумпур, Ню Йорк, Париж и Истанбул.

Добрите икономически показатели на Югоизточна Азия през 2010 г. подобриха представянето на региона като цяло, след като ЕС отстъпи заради кризата и намалелите пътувания на самите европейци.

Според статистиката Бургас и Варна са привлекли съответно 1.54 и 1.50 млн. туристи.


Подобни публикации