18

яну

ribbon

Бургаски учители влязоха в AVATAR

Партньори от шест държави направиха виртуално откриване на обучението

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

С участието на шестнадесет преподаватели от различни средни училища в Бургаския свободен университет започна обучителният курс по международния проект AVATAR.
Той е под наслов “Преподаване чрез виртуалния свят” и освен бургаското висше училище в него участват университети от Австрия, Испания, Дания, Великобритания и две софтуерни и консултантски фирми от Италия – Consorzio FOR.COM и Formazione per la Comunicazione.

“Всички партньори по програмата открихме курса едновременно, макар и виртуално. Курсът е онлайн, но всяка седмица ще имаме и присъствени занятия. В продължение на 100 часа педагозите трябва да придобият знания как може да се преподава чрез използването на виртуални светове и използване на нова дидактическа методология.”, казва ст. ас. Янислав Желев от Центъра по информатика и технически науки на БСУ.

В основата на AVATAR е използването на известната платформа Second Life. Моделът е много билзък до компютърните игри, а това определено повишава мотивацията на учениците. Обучаваните педагози ще се научат не само как да създават виртуален обект, но и как да си подготвят учебни материали и как реализират учебни дейности в изградения виртуален свят.

“В някои европейски страни този метод се използва с доста добри резултати, предимно в университетите. В това отношение най-напред са нашите партньори от от Университета на графство Хартфордшир в Англия и тези от Университета на Южна Дания.

Предизвикателството е, че AVATAR иска да вкара идеята в средното образование. Затова и след края на курса ще направим нещо като разяснителна кампания сред – предимно – образователни институции-“, посочва гл. ас. Желев.

Той признава, че използването на методиката ще бъде преди всичко въпрос на желанието и умението на учителя. Любопитното е, че учениците също имат участие в проекта – те ще тестват създадения виртуален свят. След като измине 6 – месечният експериментален цикъл, резултатите ще определят дали настоящият проект е подходящ да се използва в образованието в по-големи мащаби.

В началото не септември Бургаският свободен университет ще бъде домакин на заключителната конференция по проекта, в която ще вземат участие всички партньори по него.


Подобни публикации