13

дек

ribbon

Бургаските ветеринари посрещат с куп проблеми празника си

Законите явно не важат за държавните институции, казва д-р Стойнов

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Над 120 частно практикуващи ветеринарни лекари от Бургаска област ще посрещнат с куп нерешени проблеми професионалния си празник утре. Въпреки че на 1 октомври официално бе подписано споразумение между Българския ветеринарен съюз и Министерството на земеделието и храните, до днес то си остава на практика неработещо.

“От всичките единадесет клаузи, залегнали в договора, до днес са изпълнени само две – МЗХ осигури офис на БВС и колегите получиха парите си за първите шест месеца на годината. Оттам нататък нищо друго не е изпълнено!”, категоричен е д-р Стойно Стойнов, председател на Областната колегия на БВС в Бургас.

Споразумението, например, предвижда министърът на земеделието и храните да предоставя ветеринарни лечебници – държавна собственост за ползване от практикуващите ветеринарни лекари, членове на БВС за осъществяване на ветеринарномедицинска практика. Ð’ същото време бъдещите им ползватели не могат да си получат необходимите документи за лечебниците.

“Става дума за скици, нотариални актове и пр., които трябва да ги даде Регионалната ветеринарномедицинска служба. Но това не става, защото се оказва, че години наред за тези лечебници не е плащан от държавата данък!”, посочва д-р Стойнов и пита защо законите не важат на практика за държавните институции.

Според него РВМС-Бургас не си изпълнява контролните функции. Тя няколко пъти е  уведомявана от Съюза за нелегално работещи ветеринарни лекари на територията на областта, но нищо конкретно не е последвало от сигналите.

От Областната колегия отчитат и нерешени проблеми с община Бургас. За пример посочват, че ветеринарният кабинет в приюта за бездомни кучета, където се извършват кастрациите, не е регистриран и категоризиран, както изискват разпоредбите.

Не е ясно и каква е била целта на осигурените преди няколко месеца 1 000 безплатни чипа за маркиране на домашните любимци. Те са били  сложени на животните, но цялто начинание се обезмисля от факта, че община Бургас не проверява домашните кучета за маркировка и регистрация.

“Миналата година общината помоли ръководството на БВС да информираме всички колеги за търга за ветеринарномедицинско обезпечаване на приюта. Целта беше да има повече оферти, аз дори присъствах на отварянето им.

Тази година попитах кога ще се проведе същия търг, отговориха ми от общината, че такъв няма да има, защото имали законово основание за това.

След това, обаче, такъв търг се обяви на сайта на общината. Формално законът е спазен, но случаят говори за липсата на диалог, по-точно за нежеланието за такъв от страна на отдел “Екология”., обясни д-р Стойнов.

“Проблемите ни наистина никак не са малко. Въпреки това искам да пожелая на колегите да продължават съвестно да изпълняват задълженията си, да бъдат живи и здрави и все така всеотдайни в това отговорно поприще!”, заяви председателят на Областната колегия на ВМС в Бургас в навечерието на професионалния празник на ветеринарните лекари, който се отбелязва от 1897 година.


Подобни публикации