21

яну

ribbon

Бургазлийка стана “Българка на годината”

Калинка Кюпер получи приза на името на св. Злата Мъгленска

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Бургазлийката  Калинка Кюпер бе отличена с приза “Българка на годината”.  Отличието “Българка на годината” се връчва от Държавната агенция за българите в чужбина за втори път и основната му цел е да насочи вниманието на българското общество към ролята и родолюбивата дейност на българките в чужбина. То носи името на Св. Злата Мъгленска, чийто образ олицетворява чувството за лично достойнство и нравствена красота, вкоренени и българката, нейното родолюбие и чувство за справедливост.

29 номинации от различни български организации, институции и медии зад граница са получени в агенцията. Калинка Кюпер е родена в Бургас и завършва немска филология и международен туризъм. От много години живее в град Есен, Германия, като за това време написва учебник по български език за чужденци и преподава в Есен и Дюселдорф.

Тя организира едно от най-активните дружества в чужбина – българско-германското дружество “Иван Вазов”. От 1989 година осъществява сериозна хуманитарна дейност – изпращат се камиони с медицинска техника за болници и оборудване на линейки, поддържат се детски домове, подпомагат се училища. По нейна инициатива се организират чествания на всички официални български празници и Трети март.

Развълнувана и със сълзи на очи Калинка Кюпер прие наградата си, като благодари на семейството си и на българската общност в Германия. “Подкрепата на нашите немски приятели с уважението, което имат към нашата страна, ми говори, че ние не сме забравени, дори да сме на края на Европа”, каза тя. Калинка подчерта, че доброто отношение на Германия към нашата страна не е случайно и обеща, че “няма да се предаде” и ще продължава да работи за връзката между двете страни.

Матиас Хьопфнер, посланик на Германия у нас, заяви, че сънародничката ни е истински пример за човек с големи граждански ангажименти. Той подчерта, че българите в Германия са почти 60 хиляди души и създават много организации в рамките на културно-образователната и църковна дейност.


Подобни публикации