3

мар

ribbon

Бургазлии протестираха в защита на горите

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Стотина природозащитници се включиха в мирни протест под наслов „Да спасим гората – да спасим държавата” днес в Бургас. Той бе организиран от Българска фондация “Биоразнообразие” като част от националния протест срещу поправките в Закона за горите. Шествието тръгна от Часовника в центъра на града, продължи по ул. „Богориди” и завърши на „Охлюва” в Морската градина. Протестиращите носеха плакати с надписи “Господа депутати, животните не са скиори”, “Лобистките промени вече минаха на второ четене. От нас зависи да ги спрем!” и др.

Поредните протести в защита на българската гора са организирани от Коалиция „За да остане природа в България”. Пиродозащитниците се обявяват не само срещу приемането на поправките в Закона за горите на второ четене, но и срещу промени в още няколко закона. От коалицията смятат, че ако поправките се приемат, ще може да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове, ще се позволят голи сечи, които са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения. Според организаторите най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната.

Национални протести срещи закона за горите имаше и преди две години, но тогава правителството отмени спорните в него текстове.


Подобни публикации