11

фев

ribbon

Болниците остават без медицински сестри

Класификато на професиите приема лекари и сестри за едно и също

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Базата за осигуряването на медицинските сестри е на път да създаде сериозен проблем, ако институциите не намерят решение. Причината е в новоогласения Класификатор на професиите и административното решение да се изравнят медицинските сестри и лекарите в една група с един минимален осигурителен праг от 780 лева.
Високият праг на практика е невъзможно да се приложи, тъй като медицинските сестри получават много по-ниски заплати – в масовия случай около 500 лева отбелязва mediapool.

От КНСБ съобщиха, че на проведената преди ден работна среща по въпроса не е постигнато споразумение и затова от синдиката настояват да се свика заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На работната среща с експерти от социалното министерство, НАП, НОИ и работодателските организации представители на данъчните посъветвали болничните директори да осигуряват сестрите на 780 лева, а да им плащат по-ниски заплати.

За да изпълняват необмислените промени, ръководителите на болнични заведения в страната са започнали да преназначават медицински сестри на по-ниската длъжност помощник-медицинска сестра, в нарушение на закона, за да могат да ги осигуряват на договорения вече праг от 540 лева.

Според синдиката недомислицата поставя под въпрос не само финансовата стабилност на болничното здравеопазване, но и създава допълнително напрежение между съсловните групи в него.


Подобни публикации