16

мар

ribbon

Барокамера спаси жена от ампутация

Единствената барокамера в Югоизточна България е в МБАЛ-Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Терапия в барокамера в Бургаската болница спаси 35-годишна пациентка от ампутация на крака. Жената е диабетичка от дете и страда от съпътстващи усложнения, свързани с диабета, сред които и диабетно стъпало. Благодарение на хипербарната оксигенация (терапия с кислород под налягане), проведена навреме, кракът й не само не бил ампутиран, но започнал да се възстановява.

Барокамерата е апаратът, в който се провежда терапията. Пациентът ляга в него и в тялото му започва да се всмуква кислород под високо налягане, който чрез кръвта достига до всички важни органи. Единствената барокамера в Югоизточна България се намира в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) на Бургаската болница.

Диабетното стъпало е най-честото усложнение вследствие на захарната болест. Увреждат се нервите на крайниците, влошава се храненето на тъканите, кожата става по-нечувствителна за болката и пациентът не забелязва дребните наранявания. Едно малко нараняване може да доведе до обширни и незарастващи рани, а оттам – и до некроза.

Точно това се е случило и с младата жена, която потърсила помощта на лекарите в Бургаската болница. Със съвместните усилия на съдовите хирурзи и Отделението по интензивно лечение, където се намира барокамерата, сега жената се чувства значително по-добре.

“Лечението й беше комплексно – хирургично се отстраниха некротичните участъци, назначи се и антибиотична терапия. В съчетание с барокамерата постигнахме наистина невероятен ефект”, разказа д-р Даниела Люцканова. Тя оглавява сектора за хипербарна оксигенация в ОАИЛ на болницата. Сертифицираните специалисти в областта на хипербарната оксигeнация (лечението с кислород под налягане) д-р Георги Матев, д-р Иван Вълков и д-р Йордан Христов участват активно в тази лечебна дейност, касаеща пациенти в тежко критично състояние. “Тази приемственост и активна дейност в областта на оксигенацията дава гаранция за прекрасни клинични резултати и лечебен ефект свързан с различната клинична патология”, обясни д-р Георги Матев.

Барокамерата е купена навремето със средства на Нефтохимическия комбинат и дарена на болницата за лечение на тежки изгаряния. Изгарянията обаче са само едно от състоянията, които се повлияват добре от барокамерата. Терапията с кислород под налягане е безценна при незарастващи рани, анемии, отравяния, остеомиелит, множествена склероза, състояния след инсулт и инфаркт, декомпресионна болест, неврит на слуховия нерв, мигрена, газова гангрена и др.

“Решили сме да предприемем широка информационна кампания сред пациентите и сред колегите – общопрактикуващи лекари и специалисти от региона, за да ги запознаем с приложенията на барокамерата”, обясни д-р Люцканова.


Подобни публикации