7

мар

ribbon

Артист дава коня си за терапия на деца с увреждания

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Актьорът Юрий Ангелов, по-популярен напоследък като руския мафиот Распутин от сериала „Седем часа разлика“, обяви намерението си да предостави двегодишната си кобила Сорента за терапията на бургаски деца със специфични нужди, провеждана в Конна база „Бургас“. Идеята осенила актьора, веднага след като научил за инициативата на община Бургас.

Сорента е от породата Хафлингер, произхождаща от планините на Австрийския Тирол, с над 160 – годишно потекло. Тя е светло кафява с почти бяла грива и нисък ръст, особено подходящ за терапевтична езда на деца с увреждания. Кобилата е предоставена от ДП „Кабиюк” – Шумен, където е обучена за езда и впряг.
Кобилата ще бъде преместена в Конната база в Бургас в началото на май месец, около Гергьовден. В момента Сорента се отглежда в Приморско от отец Гавраил.
Хипотерапията, както още се нарича терапевтичната езда има оздравителен ефект и помага за физическата рехабилитация и за социалната адаптация на деца с аутизъм, детска церебрална парализа и синдром на Даун.
До момента над 60 деца със специални потребности посещават терапиите в Конна база „Бургас“ и бележат прогрес във физическото си и психическо състояние. С решение на общинския съвет програмата за терапевтична езда за деца с увреждания в Конна база „Бургас“ е безплатна.


Подобни публикации