5

юни

ribbon

На кандидат-шофьорите Московски ще им го стъжни

Иван Николов

Публикувано в: Апострофи;
От: pointburgas

Определено е много хубаво да си заместник на висок пост. Независимо дали зам.-директор, зам.-кмет или  зам.-управител. Титулярът носи цялата отговорност, което в определени ситуации си е кариероспасяващо, а мястото му – високо и заради това твърде проветриво.

Още по-хубаво у нас е да си зам.-министър. Ако навреме се снишиш и изчакаш да се уталожи праведният Му гняв и вятърът на кадровата метла те подмине, изведнъж се оказваш “по-способен” от досегашния титуляр и мигновенно се изстрелваш в освободения му, но все още топъл стол.

И освен доверието Му и по-висока заплата получаваш неограничената възможност да дрънкаш какво ти дойде в главата пред услужливите и вечно жадни за словесата на по-първите хора микрофони на родната журналистика. Като новоизлюпения транспортен министър, примерно.

За да онагледим последното, ще цитираме:

“Електронни листовки за шофьорските изпити ще се въведат в края на 2011 г., съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Той обясни, че ще има гратисен период около 2-3 години, в който ще се използват и двата варианта за изпит – електронен и хартиен. Така кандидатите за шофьори постепенно щели да свикнат с компютърния вариант на листовката.

Ð’ тях ще бъде намален броят на въпросите, но ще се увеличи количеството на верните отговори – един въпрос може да има повече от един верен отговор, обясни технологията Московски.”

Явно Московски изобщо не се е слушал какво говори или пък наистина е казал онова, което е искал. И второто е много по-лошата новина, защото от думите му излиза, че кандидат-шофьорите скоро няма да видят книжки. Най-малко през следващите 2-3 години, през които те “щели да свикнат” с нововъвеждащите се електронни листовки.

Това показва елементарната логика и беглият семантичен анализ на изреченото. Няма как да “свикнеш” с каквото и да било /пиене на бира, плуване, посрещане на тъща или изпитна листовка/, ако не го практикуваш редовно и повтаряш многократно. А пресният още титуляр на транспортното ведомство жадува именно това – кандидатите за “водачи на моторно превозно средство” постепенно да свикнат с електронния вариант на изпита, за да – не дай, боже – вземат да се стресират от компютъра. За осъществяването на която цел ще им се наложи редовно да се явяват на изпити, както бе казано по-горе.

С други думи, Ивайло Московски направо ще им стъжни живота на мераклиите да подкарат автомобил.

А с още по-други думи, въпросният екс зам.-министър, вече титуляр, е поредното доказателство за правотата на Лорънс Дж. Питър, формулирал брилянтно своя известен принцип: “В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност.”

Може би само с допълниието “И го достига!”


Подобни публикации