16

ное

ribbon

Защо е-книги ?

Публикувано в: Апострофи;
От: pointburgas

От дълги години интелектуалният труд у нас се подценява. Новите поколения с висше образование са обречени на нискостепенен социален статус. Ð’ частност, хонорарите на писателя или преводача на литература на издържат сравнение дори с най-ниската работна заплата. Продуктът на художественотворческия труд се предлага на потенциалните консуматори – читателите, на цени, които далеч надхвърлят покупателната способност на средния българин. Донякъде това се дължи на производствените разходи за книгите на хартиен носител, донякъде на липсата на възможност за контрол от страна на издателите върху разпространителската мрежа.

Това именно, заедно с навлизащите нови технологии за разпространение на интелектуална информация и интелектуални постижения , доведе до скоростното развитие на непредвидена доскоро култура – масовото безплатно публикуване на книги в интернетното пространство. Създаде се порочен кръг, в който читателите смятат за нормално да не плащат за книги, издателите са демонизирани, а авторите нямат средства да противодействат на своеобразната робовладелческа ситуация, в която изпадат след тоталното пренебрежение към талант и творчески пориви.

Вместо да преливаме от пусто в празно по форуми и блогове, ние от “е-Книги” решихме да направим опит за практическо разрешение на проблема, изложен накратко по-горе.

Ние смятаме, че цените на книгите трябва да бъдат по джоба на българите. Затова се отказваме от производството и разпространението на печатни книги. Това пести много средства от производството, но най-вече от разпространението – тази непрозрачна и спекулативна част от пътя на книгата до читателя.

Ние смятаме, че авторите и останалите специалисти, които им помагат в реализацията на книгите – редактори, коректори, оформители – имат право да получават възнаграждение за своя труд. Затова заглавията и изданията на уеб страницата на “е-Книги” се предлагат срещу заплащане –символично може би в началото, но все пак има ясна перспектива.

Ние смятаме, че по-голямата част от приходите от продажби онлайн на електронни книги трябва да отиват при хората, които са ги създали. Затова ние от “е-Книги” правим максимално прозрачен начина на разпределение на получените от продажби средства и за нас запазваме само 10%. Други 20% отиват за реклама на сайта и на отделните заглавия, а останалите 70% са за авторите и реализаторските екипи.

Ние смятаме, че авторите и издателствата имат право сами да се разпореждат и както намерят за добре със своите заглавия и издания и не изискваме от никого обвързващи договори и ексклузивни права. Затова всеки, който предостави своето произведение при нас, може да го разпространява на други места.

Ние смятаме, че вие, читателите, също трябва да направите своя избор. Ако искате да се радвате на нечий труд безплатно, никой не може да ви спре – имате на разположение немалко сайтове, някои много добри като подбор и тематична ориентация, където трудът на писателя се реализира безвъзмездно. Ако искате обаче да помогнете вашите любими автори да продължават да пишат, купувайте техните произведения от “е-Книги”. Изисквайте от вашите фаворити да предоставят на нас своите произведения.

Отворени сме за мнения и препоръки, така че интересите, желанията и предпочитанията на всички в този магически процес – четенето, да намерят своята разумна достатъчност.


Подобни публикации