6

мар

ribbon

Тайнствена мисия за новата USA-совалка

Публикувано в: Светът; (54) прочитания
От: pointburgas

“Космически самолет” на военновъздушните сили на САЩ е изстрелян на мистериозна мисия в Космоса, съобщиха световните агенции. Експерименталният безпилотен летателен апарат наподобява умалена космическа совалка.Орбиталният апарат X-37B излетя с ракета носител Атлас-5 от космодрума в Кейп Канаверъл, в щата Флорида. Той представлява подобрена версия на първия “космически самолет”

X-37B, който миналата година изкара седем месеца в орбита. Американските ВВС обявиха, че новата мисия ще им помогне да оптимизират летателния апарат и да затвърдят резултатите от първата мисия.

Секретният характер на проекта породи спекулации относно значението му за въоръжените сили на САЩ. Според някои “космическият самолет” ще шпионира чужди комуникации, или ще извежда в орбита малки сателити. Други изразиха опасения, че проектът бележи началото на извеждането на оръжия в Космоса. ВВС категорично отричат тази хипотеза.

Космическият кораб е дълъг 8,9 метра, тежи 4990 килограма, а размахът на крилата му е 4,5 метра.Задвижва се с батерии и слънчеви панели. Може да остане в ниска орбита до 270 дни. Летателният апарат ще бъде използван за тестова платформа за сателитни сензори и системи.

Той обаче може да се използва и за разузнаване, за обслужване и ремонт на сателити, за извеждане в орбита и връщане на космически апарати и за демонстрация на нови технологии.

Проектът е разработен от секретния отдел на “Боинг” “Фентъм уъркс”. Програмата X-37 започна през 1999 г. под ръководството на НАСА, след което през 2004 г. беше прехвърлена на агенцията за напредничави проекти към Пентагона и в крайна сметка се озова в ръцете на военновъздушните сили.


Подобни публикации
    няма намерени