6

мар

ribbon

ГРЕ-Бургас се утвърждава като изпитен център за Pearson Тests of English

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

От 2009 година Гимназията за романски езици „Г. С. Раковски” – Бургас е център за регистрация и провеждане на едни от най-престижните изпити за сертификати за различни нива на владеене на английски език, Pearson Tests of English General и Pearson Tests of English for Young Learners.
През лятото на миналата година осем кандидати от осми клас, които изучават английски език четири часа седмично, се явиха на ниво А2 от европейската езикова рамка и получиха сертификати за отличното си представяне.

Неотдавна гимназията бе домакин на организиран от РИО – Бургас семинар на тема:
“Използване на интерактивна бяла дъска в обучението по английски език в начален курс». Лектор на семинара бе преподавателят по английски в ГРЕ Нина Патерсън. Присъстваха над 60 учители от начални училища в Бургас и региона, които се запознаха с едни от най-ефективните съвременни тенденции в обучението по чужд език, както и с възможностите, които се предоставят на учениците в начален курс за получаване на международно признати сертификати по английски език.
Проведе се и среща на ученици и учители от ГРЕ с представители на Британския съвет в България. Възпитаниците на гимназията бяха запознати с възможностите, които предоставя Британският съвет за организиране и провеждане на международно признати сертификатни изпити по английски език. Бяха обсъдени възможности за бъдещо сътрудничество, както и за организиране на семинари и снабдяване на учениците с информация и рекламни материали за образователни услуги.
Pearson е водеща световна компания в сферата на образованието. Тя обединява повече от 100 образователни и издателски имена, като Longman, The Financial Times, Penguin, Prentice Hall, Allyn & Bacon, Addison – Wesley, Edexcel и др. Edexcel е най-голямата организация за провеждане на изпити и оценяване във Великобритания.
Характерно за New Pearson Test of English General е, че темите в различните изпитни нива са взаимствани от заложените във всички съвременни учебници по английски език. Ето защо преподавателите имат свободата да използват разнообразни материали и подходи за подготовка на учениците/ студентите.
Всяко ниво оценява четирите езикови умения– четене, писане слушане и говорене. Писменият изпит се състои от 9 задачи, свързани с общи теми. Отделно се провежда устен изпит, който проверява комуникативните възможности на кандидата. Изпитът се предлага в 6 нива, напълно съответстващи на Европейската езикова рамка.
PTE General представляват тематични, базирани на сценарии изпити, създадени да осигурят на кандидатите свободата да се изразяват, да показват на какво са способни и колко добре се справят с английския език.
Акцентът на изпитите е върху познати, реални ситуации от ежедневието. PTE General са по-скоро базирани на сценарии от реалния живот, отколкото на граматични упражнения.
През юни тази година ще се проведат изпити по PTE General (formerly known as PTE London Tests of English) и по PTE Young Learners (formerly known as London Tests of English for Children). Крайният срок за регистрация е 4 май, а изиптиет са насрочени за юни – устен в периода 4-18 юни, писмен – 18 юни.
Сертификатите на PTE GENERAL (formerly known as London Tests of English) и PTE YOUNG LEARNERS (formerly known as London Tests of English for Children) имат валидност за цял живот.
Ниво 3 (Upper Intermediate) се равнява на ниво B2 според Common European Framework (Европейската езикова рамка) и се изисква като задължително ниво за владеене на английски език от работодатели в цял свят.
Нива 4 (Advanced) и 5 (Proficient) на PTE GENERAL се признават за кандидатстване в повечето университети и колежи във Великобритания, Холандия, Дания, Италия, Полша, България и други страни и държавни институции по света.
PTE General е официално признат за един от тестовете по английски език за Tier 1 /висококвалифицирани/ и Tier 2 /квалифицирани/ емигранти според точковата система за емиграция на Британската Агенцията за граничен контрол UK Border Agency
Повече информация може да се намери чрез Гимназия за романски езици “Г.С. Раковски” – Бургас: тел: 056 810 112 www.gre-rakovski.com.


Подобни публикации