6

мар

ribbon

КАТ започва акция за “задните” колани

У нас само между 3 и 5% от пътниците използват предпазната мярка

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Масови проверки за използване на колани на задните седалки в автомобилите започва КАТ от понеделник. Поставянето на колани е задължително за всички в превозното средство, независимо от мястото, на което са седнали, категорични са от Пътна полиция.

Целта на акцията е фаталните инциденти на пътя да намалеят с поне 30 на сто. През последните 2 години полицията отчита сериозно намаление на убитите на пътя и са се амбицирали не само да запазят, но и да продължат да топят статистиката.

Не е тайна, че у нас коланите на задната седалка се ползват просто като аксесоар, който рядко влиза в употреба. Както обикновено обаче след рестриктивните мерки, това може да се промени – ако возите пътници на задната седалка без предпазен колан, от понеделник ви очаква 50 лева глоба. В България около 300 души загиват годишно, защото не са поставили колан на задната седалка, показват данните.

Според статистиката, годишно в ЕС при катастрофи загиват 42 000 души, като голяма част от причините за настъпването на смърт са поради неизползване на обезопасителни мерки в автомобилите. Над 10 000 души годишно в ЕС биха останали живи, ако са били с предпазен колан. Оказва се, че неизползването на обезопасителните колани се нарежда сред основните причини за смърт на пътя, заедно с несъобразената скорост и шофирането след употреба на алкохол и наркотици.

Коланът на задната седалка е не по-малко важен от този на предната – в повечето случаи необезопасеният човек отзад блъска с голяма сила седалките пред него и така всички са потърпевши. Въпреки това, българите без притеснение признават, че задните колани стоят неизползваеми. Статистиката сочи, че у нас само между 3 и 5% от пътниците използват предпазната мярка. За сравнение в Европа процентът е 85.


Подобни публикации