19

сеп

ribbon

Папирус от ІV век споменава за “жената на Исус”

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Изследователка на ранното християнство от Харвардския богословски университет е разчела текст от парче папирус от ІV век на коптски език, в което се съдържа невиждана никога фраза в който и да е текст на светото писание: “И Исус им каза: “Моята жена…”, пише вестник “Ню Йорк таймс”. Избелелият къс папирус, с размер по-малък от визитка, има от едната си страна осем реда, изписани с черно мастило, което се вижда с увеличително стъкло.

Точно под реда, в който става ясно, че Исус има жена, се съдържа и второ провокативно изречение: “Тя ще може да бъде мой ученик”.
Откритието било оповестено в Рим на Международния конгрес по коптология от Карън Кинг – историчка, публикувала няколко книги за нови разкрития в Евангелието и която е първата жена, носителка на най-старата титла в САЩ – професор по богословие “Холис”.
Произходът на папируса е загадка. Собственикът му е поискал да остане анонимен. Досега доктор Кинг бе показала фрагмента само на малък кръг експерти по папируси и коптски език, които са заключили, че той най-вероятно е автентичен.
Откритието може да разпали отново спора дали Исус е бил женен, дали Мария Магдалена е била негова съпруга и дали е имал жена последовател. Тези спорове датират от ранните векове на християнството, твърдят учени. Те обаче са актуални и днес, когато глобалното християнство се вълнува от въпроси като възможността жената да е свещеник и границите на брака, пише изданието.
Смисълът на думите “моята жена” е извън всякакво съмнение, казва доктор Кинг. “Те не могат да означават нищо друго”, категорична е тя.


Подобни публикации