19

сеп

ribbon

Здравеопазването ни е нискокачествено, констатира ЕК

Публикувано в: България;
От: pointburgas

България е на предпоследно място по качество на здравеопазването в класация, включваща 34 държави, се посочва в анализ на Европейската комисия. Данните оповести президентът Росен Плевнелиев при откриването на заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики, посветено на здравеопазването.

Според президента страната ни е класирана на тревожното предпоследно място заради допуснати медицински грешки, продължителност на престоя в болниците, както и заради повишението на разходите за болнична помощ със забележителните 16,3 процента за една календарна година.

Предстоящата трета програма за действие на Европейския съюз в областта на здравеопазването – 2014-2020 г. е озаглавена “Здраве за растеж”.
“Ако искаме да получим поне 300 млн. лева за фискалния период 2014-2020, трябва да свършим две основни неща”, поясни президентът. Според него първо е необходимо да знаем накъде точно ще насочим тези пари и да направим устойчива дългосрочна концепция. По думите му, парите могат да бъдат вложени в създаването на адекватна, ефективна спешна помощ, която да покрие цялата страна, както и създаването на електронно здравеопазване.
Като второ условие, което трябва да изпълним, за да получим европейските средства, Плевнелиев посочи създаването на здравна реформа.


Подобни публикации