22

ное

ribbon

Асоциация поиска регистър на бременните и се обяви срещу “домашното” раждане

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Да се създаде регистър на всички бременни жени в страната и те да бъдат проследявани, докато детето навърши първата си година. Това предлагат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според тях така ще се създадат по-благоприятни условия за майките и ще се намали смъртността при новородените.

Създаването на такъв регистър би могло и да провокира Здравната каса да отпусне средства за повече изследвания, убедени са експертите. Към момента имало частичен регистър, който включвал няколко болници в столицата, а по неофициална статистика около 20% от жените раждат с усложнения.
Освен създаването на регистър от асоциацията предлагат и всяка пациентка сама да може да избира своята акушерка. Професионалистите по здравни грижи обаче се обявиха против поисканото преди дни от неправителствени организации узаконяване на домашното раждане.

Според Пламен Таушанов от асоциацията раждането в извънболнични условия крие редица рискове както за майката, така и за бебето: “Ще родим вкъщи и какво ще постигнем? Увеличаваме ли си сигурността? За нас като пациентска организация е важна сигурността, успешното раждане, без усложнения, без малформации, без висока смъртност. Това не е като козметик вкъщи, да си викнеш, за да ти прави процедури. Това са сериозни неща”.


Подобни публикации