21

ное

ribbon

С митинг-концерт пред община Бургас ще протестират срещу дискриминацията на пушачите

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Собствениците на над шестдесет заведения в Бургас и региона ще се включат утре в протестен митинг срещу дискриминационния текст от закона за здравето, забраняващ тютюнопушенето в закрити питейни заведения и заведения за обществено хранене. Митингът в Бургас ще започне с шествие от площад Тройката в 15:00 часа с цел гражданите-съмишленици на протеста да се присъединят към организаторите.

Шествието ще стигне до сградата на община Бургас, където ще се проведе митинг- концерт. В концерта ще вземат участие известни бургаски музиканти и изпълнители, с което ще подкрепят правото на избор на всеки българин и ще се обявят против дискриминацията във всичките й форми. Инициативен комитет от работодатели и работещи, засегнати от категоричната забрана, ще връчи своите предложения на кмета на община Бургас Димитър Николов.

Собствениците на заведения в Бургас и техният персонал ще участват в митинга, за да се включат в националната инициатива за връщане на закона в стария му вид и гарантирането на равни права на пушачи и непушачи. Наред с аргументи в защита на своята позиция, организаторите ще оповестят своята идея за благотворителна кампания срещу тютюнопушенето, която започват в училищата в Бургас.

Само преди година във всички заведения бяха монтирани съвременни вентилационни системи и въздухонепроницаеми преградни стени. Днес инвестиции в размер на 50 млн. евро се оказват ненужни. Клиентите, които доскоро се радваха на еднакво внимание и отношение и избираха къде да седнат, днес се делят на пушачи и непушачи, такива, които могат да посещават заведения и такива, които да стоят на улицата.
От това страдат не само те, собствениците на заведения, но и всички граждани на Бургас. Намаляването на оборотите води до съкращения на персонала, по-малко приходи в държавния бюджет, свиване на съпътстващите сектори на икономиката като търговия с оборудване, храни, напитки и реклама.
Протестиращите ясно заявяват, че по никакъв начин не защитават употребата на тютюневи изделия, но настояват за равни права на пушачи и непушачи. Те не се обявяват срещу въвеждане на правила, гарантиращи здравословна жизнена среда за всички граждани на Република България, но категорично настояват за премахване на тоталната забрана за тютюнопушене и законодателни промени.


Подобни публикации