3

ное

ribbon

Балканите се разлюляха

Нощните земетръси в Сърбия и Турция се усетиха и в България

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Две земетресения бяха регистрирани през изминалата нощ на територията на Сърбия и Турция, като трусовете бяха усетени и в България, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Централната част на Сърбия бе разтърсена тази нощ от земетресение с магнитуд според различни източници между 5,3 и 5.6 по Рихтер, съобщи Ройтерс, като се позова на министъра на вътрешните работи Ивица Дачич. Трусът е причинил смъртта на двама души, съобщил министърът.

Според Европейския средиземноморския сеизмологичен център епицентърът на земетресението се е намирал на 2 км северно от град Кралево, на около 150 км югозападно от Белград, пише БТА. Според източници от медицинските служби в града най-малко 15 души са били ранени. Населението на Кралево е около 70 хиляди души. В града има повредени сгради, в някои квартали е прекъснато електричеството и питейната вода.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в 04.51 часа в западната част на Турция. То е било на около 120 километра югозападно от град Текирдаг.

В 2.57 часа българско време е било регистрирано земетресение с епицентър на около 250 км северозападно от София, извън територията на страната, отчете Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН. Земетресението е било с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер. Трусът е бил усетен в западните райони на страната. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

В 4.52 часа българско време е било регистрирано второ земетресение с епицентър на около 360 км в югоизточно от София, извън територията на страната. Земетресението е било с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер и е усетено у нас.

Подводно земетресение с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер беше усетено и близо до североизточния остров Самотраки в Егейско море рано днес. То е било с епицентър на около 350 километра североизточно от Атина.


Подобни публикации