2

ное

ribbon

Хотелиерите със задължителна такса на леглата

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Икономическото министерство предлага въвеждането на задължителна минимална туристическа такса, която да се плаща в общината от всички хотелиери, независимо дали са реализирали оборот и какъв. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. На практика с предложението се отхвърля проектът на финансовото министерство за промени в Закона за местните данъци и такси, според който туристическата такса се заменя с данък.

Превръщането на таксата в данък бе идея на Националното сдружение на общините, които търсят всички възможни начини да увеличат приходите си. Новата идея на икономическото министерство е “отговорът” на туристическия бизнес, който не е съгласен с този начин на облагане и чрез икономическото ведомство е подготвил “свой вариант” на казуса с облагането на хотелиерите.
В момента туристическата такса, която е включена в цената на хотелската нощувка и се заплаща от клиента, се внася от хотелиерите в общинските бюджети на база отчетени нощувки. Собствениците са длъжни да водят регистър на нощувките и въз основа на данните в него те внасят такса в общината. Хотелиерите обаче не подлежат на контрол как водят регистъра и се получава така, че те или изобщо не внасят такса или внесеното не отговаря на реалната заетост.
Зам.-министърът каза, че се предлага според категорията на средството за настаняване да има долна и горна граница на таксата на легло. Идеята е общинският съвет да определя за съответната категория хотел размера на таксата. Той се изчислява на база средна заетост за годината, която е около 25-30 на сто за различните категории хотели.
Ако се приемат предложенията на министерството, приходите от туристически такси се очаква да достигнат над 21 млн. лева. За миналата година те бяха 13.6 млн. лева.


Подобни публикации