3

юни

ribbon

Археолози са пред най-важното откритие в Теотиуакан

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Археолози са открили древен тунел под известния храм на Змията в свещения град Теотиуакан, на 45 километра североизточно от Мексико Сити. Входът на тунела е запушен преди 1800 години. Сега той е бил открит с помощта на радар. Според Серхио Гомес Чавес, изследовател в Националния археологически институт в Мексико Сити, тунелът е представяне на подземния свят, вероятно ада.

Тунелът е изпълнен със символи, които водят до няколко погребални стаи. Подземието е с дължина 120 метра, изкопано на дълбочина 14 метра в посока изток. Чавес добавя: “Ð’ края на тунела има погребения, вероятно – владетели на древни мезоамерикански цивилизации. Ако е така, става дума за най-важното археологически откритие на XXI век”.

Пирамидите в Теотиуакан са построени още преди ацтеките. Цивилизацията, която ги построява ги напуска около 700 г., а ацтеките ги населяват около 1500 г. Самият град е построен около 500 година и се смята за най-стария в Мексико.

Някои учени отстояват хипотезата, че Теотиуакан е легендарния град Толян на толтеките. Градът е бил населяван от около 200 хиляди души, което е сравнимо с населението на Рим през това време. Ацтеките считат Теотиуакан за свещен и го наричат “мястото, където хората станаха богове”.

Според археолозите, тунелите и пирамидите са построени с ритуална цел. Изследователите се надяват да намерят отговор на два основни въпроса – кой ги е построил и защо хората напускат внезапно града.


Подобни публикации