3

юни

ribbon

Матурите са по-успешни от 2010 г.

Правописът отново е ахилесова пета на зрелостниците

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

С повече отлични оценки и по-малко двойки на матурите се похвали просветният министър Сергей Игнатов. От допуснатите до държавни-зрелостни изпити ученици са се явили 98%, като миналата година те са били 94%.

Тази година има сериозен отлив на учениците, които са избрали да се явят на изпит по география, като за сметка на това се увеличил броят на тези, които са държали изпит по биология и здравно образование, философски цикъл и английския език, обясни Костадинова. Най-предпочитаните предмети от учениците от задължителния втори държавен зрелостен изпит по избираем предмет са география и икономика, биология и здравно образование и английски език.
Като цяло резултатите са по-високи в сравнение с миналата година. По география резултатите са с 10 точки по-високи. Експертите си обясняват това, като смятат, че вероятно предметът е избиран от по-мотивирани и по-подготвени ученици. Понижението на средния брой точки на учениците по биология и философия експертите обясняват с факта, че при тези предмети е регистриран повишен интерес и към тях са се пренасочили учениците, които тази година не са избрали география.
Като положителна тенденция специалистите отчетоха факта, че все по-малко ученици се отказват да пишат текст. Есе или литературно-интерпретативно съчинение не са писали само 30% от явилите се на матурата. В сравнение, през предходните три години повече от 40% от учениците изобщо не са писали текст.
Иначе учениците еднакво са предпочели и есето, и литературно-интерпретативно съчинение – по около 35%. Продължава да се увеличава и процентът на зрелостниците, които успешно са се справили с резюме на текст.
Основен проблем все още остава незнанието и недоброто владеене на правописната и пунктуационна форма. В сравнение с миналата година сега по-малък брой от зрелостниците са отговорили правилно на затворените въпроси, свързани с тези две норми. Като знание правописът се владее, но когато трябва да се приложи, има затруднения.
Учениците от профилираните гимназии се справят най-добре, сочат данните от проверените матури. Следват тези от училищата по изкуствата, СОУ-тата и на последно място младежите от професионалните гимназии.
Няма промяна в резултатите по региони, като и тази година най-добре са се представили зрелостниците от София, Стара Загора и Пловдив, а най-слаби резултати са показали децата от Разград, Търговище и Шумен.


Подобни публикации