17

фев

ribbon

Големите първенства – безплатно, реши съдът

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

При определени условия държава членка на Европейския съюз може да забрани излъчването на всички срещи от световно и европейско първенство по футбол по платен телевизионен канал. Така държавата ще гарантира на обществеността възможността да проследи тези събития по безплатен телевизионен канал. Това реши Съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Когато тези състезания като цяло са от голямо значение за обществото, това ограничение на свободното предоставяне на услуги и на свободата на установяване е обосновано от правото на информация и от необходимостта да се гарантира широк достъп на обществеността до телевизионните излъчвания на тези събития, смята Съдът.

Директивата относно упражняване на телевизионна дейност (Директива 97/36) позволява на държавите членки на ЕС да забранят излъчването на изключителна основа на събития, за които смятат, че са от голямо значение за обществото в съответните държави, когато подобно излъчване би лишило значителна част от обществеността от възможността да проследи тези събития по безплатен телевизионен канал.

Със своето решение Съдът на ЕС отхвърля жалбите на FIFA и UEFA , които оспорват обстоятелството, че всички посочени футболни срещи могат да бъдат събития от голямо значение за обществеността в /конкретния случай/ Белгия и Великобритания.


Подобни публикации