6

яну

ribbon

Найден Спасов спаси кръста в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

19-годишният Найден Спасов от Бургас успя да хване кръста, който Сливенският митрополит Иоаникий хвърли във водите на Черно море. Младежът е първокурсник в Национална спортна академия в София, където учи за треньор по плуване. Общо 34 смелчаци тази година се втурнаха да спасяват Божия кръст.

Сутринта дядо Иоаникий отслужи празнична света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”. Той освети вода и събралите се християни взеха от нея, за да я занесат в домовете си.
На площад “Атанас Сиреков” владиката освети бойните знамена на представителните части от Бургаския гарнизон. Негово Високопреосвещенство и представители на бургаското духовенство отслужиха и молебен за здраве на военнослужещите
Строят бе приет от началника на гарнизона и командир на Военноморска база – Бургас комодор Митко Петев.
За пръв път водосвет е отслужен в България по времето на цар Симеон Първи Велики преди битката при Ахелой през 917 година. След Освобождението на страната традицията е възстановена от първия военен министър на Княжество България генерал майор Паренсов и продължава до 1946 година, след това водосветът е възстановен през 1993 година.
С военни почести, цветя и венци бе почетена и 164 – та годишнина от рождението на националния герой Христо Ботев. Ритуалът събра пред бюст-паметника на поета в Морската градина кмета Димитър Николов, областния управител Константин Гребенаров, представители на общинска и областна администрация, политически и обществени организации, и признателни граждани.


Подобни публикации