31

окт

ribbon

„Росатом” планира да застрои Европа с атомни централи

През 2030 г. компанията ще печели 50 милиарда долара годишно

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Руската държавна компания „Росатом” се готви за многообещаващ проект за строителството на 3 и 4-и енергоблокове в атомната електроцентрала в чешкия град Темелин, като си сътрудничи с компанията „Шкода”, съобщава „Энергетика и промишленость России”, цитирана от агенция КРОСС. Инвестициите в този проект са 8 млрд. долара. Едновременно с този проект Русия вече строи неголям реактор в България.

Наистина, в последно време се появиха информации, че провеждането на търговете за АЕЦ „Темелин” ще бъдат отложени за средата на 2013 година. За такава възможност е намекнал пълномощникът на чешкото правителство по въпросите за дострояването на АЕЦ-а Вацлав Бартушка.

Според публикуваните по-рано планове, ЧЕЗ трябва да обяви победителят в търговете през пролетта на 2012 година. Освен строителството на реакторите „Росатом”, заедно с френската фирма „Арева” е основен доставчик на нискообогатен уран за ЕС и планира да излезе на пазара самостоятелно с горива за АЕЦ, построени по западни проекти.

Основни клиенти на руската компания са вече Швейцария, чието атомно гориво е главно от Русия, и Франция, която купува от РФ до 30% от своето атомно гориво. Руската компания активно си сътрудничи и с немския „Сименс”.

Според отчета на американския институт за атомна енергия, сега в различни държави по света се строят около 60 атомни реактора, 10-15 от тях в Русия и 5 зад граница се строят от „Росатом”. Според директорът на компанията Сергей Кириенко, доходите на компанията през 2030 година трябва да достигнат 50 млрд. долара на година.


Подобни публикации