13

фев

ribbon

Хиляди тунизийци заляха Италия

Обявена е извънредна ситуация заради наплива от емигранти

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Италианското правителство обяви извънредна хуманитарна ситуация, за да ускори въвеждането на мерки за борба срещу притока на хиляди нелегални имигранти от Тунис, които заливат италианското крайбрежие. От сряда на остров Лампедуза са пристигнали вече близо 5000 имигранти, главно тунизийци, сочат различни източници. Властите са организирали въздушен мост за извозването им, но там все още остават над 2000 души.

Обявяването на извънредна ситуация позволява да бъдат избегнати някои законови формалности, дава възможност бързо да се използват специално предвидените финансови средства и упълномощава местните власти да вземат незабавни мерки.

Спокойното море и хубавото време улесняват имигрантите, при все че плаването от Африка до Италия е твърде трудно, главно заради лошото състояние на използваните плавателни средства. Тунизийската агенция ТАП съобщи вчера за 12 корабокрушенци.

Италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони обяви, че ще поиска да бъдат изпратени в Тунис италиански полицаи, за да се попречи на заминаването на хиляди нелегални имигранти.

Марони, който е член на популистката антиимигрантска партия Северна лига, разкритикува липсата на съгласувани действия на европейско равнище и обвини ЕС, че “както обикновено е оставил Италия сама”.

Заради проблема Рим се обърна в петък за помощ към Европейския съюз и предупреди за риска от хуманитарна криза.  Стрната отправи молба край бреговете на Тунис незабавно да бъде разположена мисия на европейската агенция за контрол на границите ФРОНТЕКС, която да патрулира района и да прехваща нелегалните, за да контролира мигрантския поток.

Рим поиска Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС спешно да бъде свикан за среща на политическо равнище.


Подобни публикации