6

ное

ribbon

Франция подкрепя с 25 млн. евро легално сваляне на музика

Само тази сума е колкото половината от целия бюджет за култура на България

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Френското правителство ще отпусне субсидия то 25 млн. евро годишно за насърчаване на легалния даунлоуд на музика в интернет. Сумата ще покрива половината от цената на парчетата в 14 от популярните дигитални платформи в страната, която свалят младежи на възраст между 12 и 25 години чрез специална музикална карта Youth Card.

Проектът бе предложен от президента Никола Саркози по време на негова реч в Париж през януари 2010 г. В средата на октомври музикалната карта получи и одобрението на Европейския съвет и Европейската комисия. Френската субсидия за една година, която е само за даунлоуд на музика, при това с възрастово ограничение, се равнява на около половината от целия бюджет за култура в България, коментират експерти.
В края на месец октомври, организацията SNEP обяви и старта на проекта в партньорство с френското правителство и онлайн дистрибуторите на музика в страната. Инициативата е в изпълнение на доклада “Креативност и интернет” и позволява на младите хора да си купят абонаментната Youth Card за 25 евро и да свалят музика на стойност 50 евро чрез различни дигитални магазини. Инициативата предвижда един милион карти на година.


Подобни публикации