6

юли

ribbon

Умна „кожа“ ще управлява роботите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Германски учени от техническия университет на Мюнхен са разработили шестстенни тактилни модули, образуващи своеобразна “кожа” за роботи. Новата технология, наречена HEX-O-SKIN, е създадена с цел да се даде възможност на хуманоидните роботи да усещат допир с цялото си тяло, съобщи Мембрана.ру.

За разлика от човешката кожа, тази на роботите определя скоростта на движение на крайниците. Всеки модул представлява печатна платка с множество сензори. Площта му е 5 кв. см. и на нея са разположени 4 инфрачервени датчика, които могат да почувстват всеки обект на разстояние до 1 сантиметър. Модулите разполагат още с 6 сензора за температура и един акселерометър.

Цялата система помага на роботите да разберат каква част от тялото си са вдигнали току-що, дали ръката се е приближила до някакъв предмет, а също каква е температурата на обекта. От модулите се образува покритие, което е подобно на пчелната пита в кошера. Те покриват повърхност с каквато и да било площ, предават помежду си сигнали, които след това попадат в централния процесор.

Ако в някакво съединение връзката се прекъсне, информацията все пак стига до процесора по друг път. Според създателите на HEX-O-SKIN разработката им ще бъде използвана при конструирането на роботи-помощници, които

непрекъснато трябва да се справят с препятствия или с домашни любимци.


Подобни публикации