26

ное

ribbon

Сблсъкът на две галактики родил Андромеда

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Мъглявината Андромеда, най-близката галактика до нашия Млечен път, е породена от сблъсък на две по-малки галактики, твърдят учени в статия в списание „Астрофизикъл Джърнъл”.
Международен екип е създал компютърна симулация на еволюцията на Андромеда. Резултатите показват, че две галактики са се сблъскали преди около 9 млрд. години и са се слели преди около 5,5 млрд. години.

Франсоа Хамър от парижката обсерватория, водещ автор на публикацията, заяви пред „Би Би Си”, че докато учените вече могат да откриват галактики на края на вселената, пропуските в знанията ни за непосредствените ни съседи са многобройни. Познати като Местната група галактики, те включват около 40, от които най-големите са Млечният път и Андромеда.

„Мнозина астрономи, особено специалистите по въпроса, смятат, че Андромеда може да е резултат от голямо сливане. Въпреки това въпросът никога не е бил подлаган на тест или на датиране”, каза Хамър. Той обясни, че откритията на екипа могат да доведат до „евентуално преразглеждане на всички наши познания за Местната група и това може да се отрази върху изчисляването на обема на тъмната материя в галактиките”.

Компютърната симулация е осъществена в Китайската национална астрономическа обсерватория в обсерваторията в Париж. Използвани са до 8 млн. елемента, за да симулират звездите, газовия облак и тъмната материя. Според Хамър проучването може да хвърли светлина и върху образуването на собствената ни галактика. „Това не означава, че Млечният път не може да се е образувал по същия начин, но доста по-рано”, твърди той.


Подобни публикации