22

юни

ribbon

САЩ ще пресява строго студентите от България

Променят се правилата за обмен на чуждестранни студенти

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

САЩ възнамеряват да правят по-строго проучване на студентите от някои държави, включително България, Беларус и Русия, които са “известни източници на определени видове престъпна дейност, които Държавният департамент желае да избегне”
Пристигащите в страната Студентите са използвани за пране на пари, откраднати от американски банки, а жените, пристигащи с визи J-1 и принуждавани да работят в секс индустрията, често идват от Източна Европа.

Държавният департамент на САЩ официално признава, че една от най-популярните му програми за обмен прави чуждестранните студенти уязвими за експлоатация, но не е ясно дали новите разпоредби, които подготвя ведомството, ще бъдат достатъчни, за да спрат злоупотребите, пише Холбрук Мор от Асошиейтед прес:

Въвежданите нови правила имат за цел да прехвърлят повече отговорности върху 53-те субекта, определени от департамента като официални спонсори в Лятната програма за работа и пътуване J-1. По традиция много спонсори отстъпват тези задължения на трети страни, което според предложените от Държавния департамент нови правила, публикувани тази пролет във Федералния регистър, прави спонсорите “просто доставчици на визи J-1″.

Федерални ревизори критикуват департамента от години за това, че зависи от спонсори, които да следят за изпълнението на програмата и да разследват оплаквания. Някои от тези спонсори правят милиони долари от студенти, пристигащи с визи J-1. Новите разпоредби обаче биха изисквали малък или никакъв пряк надзор от служители на Държавния департамент, давайки възможност на спонсорите да продължат да контролират себе си и своите партньори.

Промените ще влязат в сила от 15 юли, прекалено късно за хилядите студенти, които вече са в страната за още един сезон, през който ще работят като чистачи в хотели, сервитьори и касиери в магазини. Лятната програма за работа и пътуване позволява на чуждестранни студенти да живеят и работят в САЩ четири месеца. Само миналата година тя доведе над 130 000 мъже и жени в САЩ.

Според него студентите, пристигащи с визи J-1, са идеалните жертви, тъй като са тук временно и може да не знаят как да потърсят помощ. Асошиейтед прес публикува преди шест месеца разследване, което установи, че много участници плащат хиляди долари, за да дойдат в САЩ, след което разбират, че обещаните им работни места не съществуват. Някои са принудени да спят в препълнени къщи или апартаменти и да плащат толкова много за жилище и транспорт, че се прибират у дома без пари. Други се насочват към секс индустрията, а някои търсят помощ в приюти за бездомни.

Преглед на новите разпоредби обаче показва, че те не предлагат кой знае какви възможности за контрол. Промените обясняват как спонсорите следва да проверяват посредниците, които са трета страна, и колко често да контактуват с гостуващите студенти, но правилата не дават особена яснота по въпроса колко стриктно Държавният департамент ще проверява дали тези задължения се изпълняват.

Предлаганите правила призовават спонсорите да изготвят доклади, включително проверки на досегашната дейност, за чуждестранните посредници, които са връзката между тях и студентите, и да предават тези доклади на американските консулства. Департаментът също така ще извършва проверки на място на най-големите спонсори.

Но ведомството има едва няколко служители, които се занимават с тази и други програми за чуждестранен обмен, в които участват повече от 300 000 души, сочат данни на Института за икономическа политика – непартиен изследователски център, който планира да публикува доклад за програмата.

Държавният департамент призна, че настаняването и жизнените условия са проблем, но в новите разпоредби няма нищо, което да се занимава с контрола по тези въпроси. В ревизираните политики също така не се споменава за наказания, ако бъде установено, че спонсорите не вършат работата си както трябва.

Говорителят на Държавния департамент Джон Флеминг каза, че правилата, които вече са готови, позволяват санкции, вариращи от писмени порицания до изваждане от списъка на спонсорите.

Но департаментът също така призна, че досега нито един спонсор не е бил изваждан от Лятната програма за работа и пътуване заради отношението му към студентите, въпреки че според документи, до които е получила достъп АП, от години има оплаквания за експлоатация и поставяне в мизерни условия за

живот и работа. А според Държавния департамент малцина спонсори са били порицавани някога.

“Може да имате всички правила и разпоредби на света, но ако нямате система, която да следи за изпълнението им, правилата са безполезни. Не си струва да хабите хартия, за да ги пишете”, заяви шерифският инспектор от окръг Окалуза в щата Флорида Джордж Колинс, който от 10 години се оплаква пред Държавния департамент за проблемите.

Подтикната отчасти от разследването на АП и от оплакванията на гостуващи студенти, подкомисията по имиграция на комисията по правосъдие към Камарата на представителите планираше за сряда изслушване по програмата, но го отложи.

През последното десетилетие участието в лятната програма за работа се увеличава, но същото важи за проблемите. При един от най-тежките случаи, разкрити от АП, най-малко две студентки от Украйна, пристигнали с визи J-1, били бити и насила накарани да работят в стриптийз клубове в Детройт. Едната каза, че била изнасилена от своите пленители.

“Това е опасна програма, защото Държавният департамент прехвърля контролната си роля на спонсорите в програмата и на работодателите, които наемат участниците”, заяви анализаторът по имиграционна политика Даниел Коста, който работи по доклада на Института за икономическа политика.

Служителите на Държавния департамент настояват, че “безопасността и благополучието на всички участници в обмена J-1 е наш главен приоритет”, и отбелязват, че огромното мнозинство от гостите по разрастващата се програма се радват на престоя си и се връщат у дома без особени неприятности.

Според Федералния регистър новите разпоредби също така обещават по-строго проучване на участниците от някои държави, включително Беларус, България и Русия, които са “известни източници на определени видове престъпна дейност, които Държавният департамент желае да избегне”. Студентите са използвани за пране на пари, откраднати от американски банки, а жените, пристигащи с визи J-1 и принуждавани да работят в секс индустрията, често идват от Източна Европа.

Държавният департамент, отново прехвърляйки вината, каза във Федералния регистър, че иска по-скоро да публикува предлаганите промени в правилата, но чака, тъй като спонсори се оплакват, че вече са подписали договори за осигуряване на работници за курорти и други места този сезон.

“Пропуските в процедурите за проверка и контрол от страна на спонсорите допринасят за потенциално опасни или неприятни ситуации за тези участници. Миналото лято департаментът получи значително по-голям брой оплаквания от чужди правителства, участници в програмата, техни роднини, засегнати американски граждани”, заяви Държавният департамент във Федералния регистър.

Все пак АП установи, че макар правоприлагащите органи и други да са се оплаквали от години пред Държавния департамент за злоупотреби по програмата J-1, ведомството е започнало да обръща внимание на жалбите едва миналата година, след като АП поиска достъп до документите съгласно Закона за свобода на информацията. След като ведомството започнало да записва оплакванията, списъкът бързо нараснал до десетки жалби, показват документи, до които АП е получил достъп съгласно Закона за свобода на информацията.

Държавният департамент приема официални коментари за предлаганите промени в правилата до 27 юни включително.


Подобни публикации