28

дек

ribbon

Руснаците пуснаха свой вариант на Google Maps

Снимките са от руски спътници, включително и от съветско време

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Официално бе открит геопорталът на Роскосмос – руската космическа агенция, организиран по принципа на ресурса Google Maps. На сайта geoportal.ntsomz.ru за безплатно разглеждане и изтегляне са предоставени спътникови снимки на Земята с ниска резолюция.
Геопорталът е разработен от ОАО  “Руски космически системи” съвместно с научни-изследователския институт по точни прибори. За създаването на ресурса са похарчени около 10 млн рубли .

“С какво е по добър от Google? С това, че информацията на геопортала ще се обновява ежедневно, а както знаете на Google портала информацията не се обновява с години.”, е заявил генералният директор и генерален конструктор на ОАО ‘Руски космически системи’ Юрий Урличич.

На сайта са изложени фотографии на земната повърхност, направени преимуществено от руски спътници, в това число от апарати още от съветските времена. Един път в денонощието информацията на сайта ще се обновява – ще се качват снимки получени от спътниците “Ресурс ДК” и “Монитор-Е”.

Коментирайки възможността за качване на снимки направени от неруски апарати, началникът на управлението на Роскосмос Михаил Новиков е заявил: “Имаше закупуване на снимки, ще има и занапред. Всичко, което се купува с бюджетни пари, трябва да бъде достъпно за гражданите безплатно.”

Посетителите на геопортала ще могат да разглеждат снимки с ниска резолюция безплатно. По качествените фотографии ще може да се закупят. При това служителите на руските федерални органи ще могат да преглеждат такива снимки безплатно.

Новиков е отбелязал, че на сайта няма да могат да се виждат закрити обекти и зони.


Подобни публикации