1

мар

ribbon

Руснаците класираха опасните пътища

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Междурегионалният обществен център “За безопасност на руските пътища” публикува поредния годишен рейтинг на най-опасните и най-безопасните в Русия. Начело в списъка с опасни пътища са Казан, Челябинск и Нижни Новгород, а отличниците са Тюмен, Уляновск и Екатерининбург.

Експерти на центъра оценяват рейтинга на безопасността на пътищата в различните региони на Руската федерация. За 2010 г. са били проучени данни за 25 региона.

Основни критерии при съставянето на рейтинга са пътнотранспортни произшествия, брой на загиналите при пътнотранспортни произшествия, на превозните средства и на населението. Мястото в рейтинга се определя основно от съотношението на броя на ПТП поради лошо състояние на пътищата, към общия брой ПТП. Средно за Руската федерация този показател възлиза на 21 %.

Сред лидерите по брой аварии са Казан, Челябинск, Нижни Новгород, Уфа, Перм и Самара. В Казан например, количеството ПТП поради лоши пътища е 83,88 % от всички катастрофи на пътя. За Самара този показател е 54 %.

Средно е положението в Архангелск, Оренбург, Омск, Воронеж, Санкт Петербург и Ижевск. За тях съотношението на броя на ПТП поради лошо състояние на пътищата към общия брой ПТП, се движи от 44,39 % (Архангелск) до 30,77 % (Ижевск). Експертите отбелязват, че за втора поредна година този показател расте за Санкт Петербург.

В групата с висок рейтинг на безопасност влизат Тюмен, Уляновск, Екатерининбург, Саратов, Липецк, Пенза, Москва, Рязан. За лидера на рейтинга показателят на произшествия поради лошо състояние на пътищата е едва 5,22 %.

В Москва, град с един от най-високите бюждети за пътища, броят на ПТП поради лошо състояние на пътищата също расте с всяка година.


Подобни публикации