26

мар

ribbon

Руски съд отказа редуване на „зимно“ и „лятно“ часово време

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Върховният съд на Руската федерация отказа да отмени днес въвеждането на целогодишно „лятно часово време“ в Русия, като не уважи искането на президента на „Лигата за защита на пациентите“ – Александър Саверски. Въпросната организация твърди, че поради разликата в астрономическото и часовото време руските граждани са лишени от право на здравословна почивка. Самият Саверски определя преходът към постоянно лятно часово време като „забранен експеримент с хора“.

„По обяд слънцето трябва да се намира в най-високата точка на небосклона, а в полунощ – на противоположната. Ако това не стане, човек започва да живее по собствен ритъм. През зимата в Москва се разсъмва в 9.40 ч., а учениците започват часовете си в 8.30 ч., т.е. децата фактически учат час и половина през нощта, а стават още по-рано. Възрастните също страдат не по-малко“, заяви Северски пред съда, цитиран от BaltInfo. Според ищеца, отмяната на редуването на „лятно“ и „зимно“ часово време води до ръст на заболяванията, престъпността и самоубийствата.
Представител на руското правителство обаче заяви пред съда, че преди въвеждането на постоянно „лятно“ часово време, са направени сериозни изследвания на проблема.
Преминаването от едното към другото време бе отменена в Русия през 2011 г. В момента в страната действащото часово време изпреварва атрономическото с два часа.


Подобни публикации