4

юни

ribbon

Руският президент защити интернет сайтовете

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Руският президент Дмитрий Медведев разпореди да се подготви поправка в действащото законодателство за Средствата за масова информация, която да определи предела на отговорност на редакциите за оставяните читателски коментари. Това стана на среща с ръко-водителите на информационните сайтове и социалните мрежи.

На нея президентът заяви, че трябва да се променят текстовете в закона, които позволяват на съда да държи интернет изданията отговорни за коментарите на читателите и външните коментари, цитирани в собствени публикации. Това се отнася и за законодателството сре-щу екстремистката дейност.
В Русия отдавна държавата се опитва да вмени на онлайн информационните сайтове отговорност за читателските коментари, припомня Интерфакс. Още през 2009 г. Федералната служба за надзор над съобщенията, информационните технологии и масовите комуника-ции /Роскомнадзор/ разработи законово изменение, признаващо читателските форуми на инфо сайтовете за част от тях като средства за масова информация.
Върховният съд на Русия пък постанови, че към наказателна отговорност ще бъдат привличани всички онлайн издания, отказали да отстранят или редактират читателски комен-тари по искане на Роскомнадзор.
В тази връзка първото предупреждение от държавните органи получи през юни 2010 г. “Агенция за политически новини” /АПН/, от чиято редакция Роскомнадзор поиска да бъдат премахнати “противозаконни” читателски коментари към един от материалите.
През март 2011 г. Роскомнадзор обяви обществена поръчка за разработката на автоматизирана система за контрол върху публикациите в Интернет и на коментарите към тях. На 21 април бе обявено, че поръчката е спечелена от московската фирма “Дата център”.


Подобни публикации