9

май

ribbon

Русия празнува победата над фашизма

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Военен парад по случай 66-годишнината от победата във Втората световна война се проведе на Червения площад в Москва. В него взеха участие безпрецедентен брой военнослужещи – близо 20 000 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Военният парад в Москва започна с тържественото изнасяне на флага на Русия и на знамето на Победата. На централната трибуна на Червения площад присъстваха президентът на Русия и главнокомандващ въоръжените сили Дмитрий Медведев, премиерът Владимир Путин и други ръководни лица. Присъстваха ветерани от войната, представители на обществени организации и множество чуждестранни гости.
Президентът Медведев произнесе реч, в която обяви, че дълг на сегашното поколение е да пази мира, постигнат в резултат на Победата. След изказването на държавния глава военен оркестър от 1500 музиканти изпълни химна на Русия.
По Червения площад преминаха 106 единици военна техника, начело с бронираните машини „Тигър”. Последваха танковете Т-90, БТР-80, самоходни установки на оперативно-тактическите ракети „Искандер”, реактивните системи за залпов огън „Смерч”, СМУ „Мста”, бойни машини на комплексите за ПВО „Бук-М2”, мобилни ракетни комплекси „Топол-М”, осем пускови установки на зенитната ракетна система С-400 „Триумф”, осем от най-новите ракетни комплекси „Панцир-С1” и друга техника.
Особена зрелищност на тържеството придаде участието в парада на пет военно-транспортни хеликоптера Ми-8, които носеха флаговете на Русия, на Въоръжените сили, на Сухопътни войски, на ВВС и на Военноморския флот.


Подобни публикации