8

ное

ribbon

Проблемът с изтичане на данни от Facebook е решен

59 милиона виртуални фермери отново могат да поливат ягодите спокойно

Публикувано в: Светът;
От: Алексей Пономарьов, www.lenta.ru

Скандал около продажбата на персонални данни на Facebook потребители на външни лица  се разгоря след публикуването на  голям материал на вестник TheWall Street Journal. В разследването на журналистите се твърди, че някои приложения на социалната мрежа автоматично препращат ID-номера на брокерската кантора RapLeaf,която на свой ред разпространява тези списъци сред фирми, занимаващи се с реклама.

Под подозрение се оказват Zynga Game Networks Inc и LOLapps Media Inc, разработили най-популярните приложения. Zynga е създател на FarmVille, Texas HoldEm Poker и FrontierVille, а LOLapps е отговорна за такива приложения като  Quiz Creator, Gift Creator Colorful Butterflies и Best Friends Gifts. Както става ясно, три от десетте най-популярни приложения, включително FarmVille с неговите 59 милиона виртуални фермери, са се занимавали със събиране на идентификационни номера, в резултат на което  тези номера попадат в базата данни примерно на 30 рекламни фирми.

Представителите на брокерската кантора RapLeaf заявяват, че събирането и предаването на номерата е неумишлено, което е  твърде трудно за  вярване. Отчитайки факта ,че FamilyTree събира данни не само за потребителите, но и за техните приятели и роднини досиетата, в които се добавят и сортират, се оказват твърде обширни .Да се осъществи подобна операция случайно  не е никак просто, още повече, че става въпрос за милиони идентификационни номера.
LOLapps отказва коментар върху обвиненията, а Zynga уверява, че води най-строга политика, свързана със сигурността на потребителите

Два дни  след публикацията в The Wall Street Journal към създалата се ситуация интерес проявяват членовете на Конгреса на САЩ .  Джон Бъртън и Едуард Марки изпращат открито писмо до създателя на Facebook Марк Цукерберг, в което изразяват загрижеността си относно това, че личните данни на милиони потребители на социалната мрежа биха могли да се използват за търговски цели от външни лица

Броени часове след излизане на статията в администраторския  блог на Facebook се появява запис, осъждащ поведението на провинилите се. Администрацията на социалната мрежа изразява готовност незабавно да изключи  приложенията, независимо от тяхната популярност.
В резултат на интензивни преговори между създателите на социалната мрежа и RapLeaf е постигната договореност за сътрудничество. В рамките на това съглашение RapLeaf се ангажира да унищожи достъпната й база данни.

Съгласно заявлението на администрацията на Facebook, изтичане на данни действително е имало. Но това нарушение е засегнало само  ID-номерата и нищо повече. Конфиденциалността на персоналната информация, съдържаща се в закрития достъп, не е била нарушена. Поведението на разработилите приложенията е оценено като грубо нарушение на информационната политика на социалната мрежа, подкопаващо доверието на потребителите.

Те са отстранени от работа от Facebook за половин година, а самите приложения са блокирани, като блокирането нe  засяга нито едно приложение от първата десятка .Възможно е амнистията към FarmVille и FamilyTreе да е свързана с това, че при пускане те предупреждават потребителя за получаване на достъп до неговия ID-номер и останалите данни от открития достъп.

Ръководството на Facebook напомня за своята безкомпромисна (zero tolerance) политика към нелегалните брокери на информация и рекламни фирми, злоупотребяващи с данни на потребителите. Занапред предаването на данни на външни партньори ще бъде строго ограничена, в това число и технически. За тази цел Facebook разработва специален модул, който трябва да бъде внедрен във всички приложения около януари 2011 година.


Подобни публикации