1

ное

ribbon

Половината работен ден в Македония се проспива

Българи и гърци докарвали до 6 часа ползотворен работен ден

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

От 8 часа работно време македонските работници работят ефективно само 4, пише „Нова Македония“ в материал под заглавие „Не може толку малку да не платат колку што малку работиме“. Какво правят през втората половина от работния ден, може само да се предполага.
Чужденците са стреснати от тези данни и част от тях върнали за преразглеждане решенията си за инвестиране в Македония. Някои пък поискали други преференции от държавата или общината, където ще инвестират, за да компенсират ниската ефективност на потенциалните работници.

Подобна е ефикасността и на сърбите и черногорците. Няколко часа по-ефективни са гърците и българите, които наистина работят по около 6 часа от работния си ден.
В западните развити страни числото е около и над седем. В Словения например изследванията показват, че на работниците там им „се губи“ само по един час, а през останалите седем те работят под пълна пара, пише вестникът.
Кой ще инвестира с такава работна сила, остава да видим. Лозунгът “Шефът не може да ми плати толкова малко, колкото малко мога да работя” правилно пресъздава общото отношение към работата, пише „Нова Македония“.
Ниските заплати, липсата на каквито и да са бонуси, честото удължаване на работното време, работа през уикенд и по празници – с това се защитават македонските работници, когато говорят на тази тема.
„Как мога да бъда ефективна, когато вместо 8 работя по 10 часа. Работим и в събота, и в неделя. Само два свободни дни имаме за целия месец при заплата от 8000 денара. Работи се и по празници, скришом, когато има спешни поръчки от чужд партньор. Случвало ми се е за 24 часа да работя две смени – първа и вечерта трета, а вие ме питате за ефективност”, казва работничка от текстилна фирма в Скопие.
В ситуация, когато имаме над 300 000 безработни (над 30%), когато компаниите трудно могат да намерят и да задържат истинските работници, когато държавата е най-големият работодател, където все още се назначават работници, които и по няколко месеца си седят вкъщи, а получават заплата, е трудно да убедите другите, че си струва да се работи, пише изданието.


Подобни публикации