11

дек

ribbon

Папата не искал Турция в ЕС

Главата на Ватикана планирал да използва Полша като „троянски кон" на католическите ценности в Европа

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Разкритията на „Уикилийкс” продължават, този път в полезрението им попада папа Бенедикт Ð¥VІ. От тайни документи на американската дипломация става ясно, че папата е против членството на Турция в ЕС и предпочита „друг вид връзка” между Анкара и Брюксел, пише британският вестник „Гардиън”.

Тайни документи твърдят, че Бенедикт ХVІ е отговорен за нарастващата враждебност на Ватикана към членството на Турция в ЕС. Още преди да стане папа кардинал Рацингер имал ясна позиция срещу присъединяването на мюсюлманската страна.
Американските дипломати обясняват позицията му със страха от отслабване на християнската основа на Европа. Тогава отговарящият за външната политиката на Ватикана Пиетро Паролин е обяснил пред американски дипломати, че изявленията на Рацингер са по-скоро негово собствено мнение, а не на Ватикана
Ð’ тайните комюникета се твърди още, че Рацингер бил основен радетел на идеята в бъдещата „европейска конституция” за залегнат „християнски корени”.
Папата планирал да използва Полша като „троянски кон” на католическите ценности в Европа. Това щяло да стане чрез механизмите на ЕС сред присъединяването на страната. Бенедикт Ð¥VІ се надявал „Полша да удържи ценностите на семейството и битието в ЕС”, за да се противопостави църквата на „западния секуларизъм”.


Подобни публикации