9

юни

ribbon

Откриха тайната на Торинската плащаница

Неин автор бил ренесансовият художник Джото ди Бонде

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Италианският историк и реставратор Лучиано Бузо е уверен, че Торинската плащаница не е истинският погребален покров на Христос, но не трябва да се смята и за средновековен фалшификат. Според Бузо, плащаницата е творение на Джото ди Бонде, знаменит италиански майстор от ранното Възраждане. Ученият твърди, че е успял да прочете на плащаницата скрит подпис на Джото, а също така цифрата 15.

При това ученият е убеден, че оригиналният смъртен покров наистина е съществувал, но с времето си е изгнил или е  бил изгубен или е бил изгорен след като копието на Джото е било готово. Според Newsru.com Лучиано Бузо предполага, че цифрата показва годината 1315. Според изследователя, именно тогава е било поръчано на художника да създаде точно копие на оригинала на плащаницата. Бузо е направил извода, че числото 15 и подписа на Джото, които били скрити в изображението на лика на Христос и ръцете му, са знаци, с които художникът е искат да отбележи труда си.

Интересен факт е това, че нито един от изследователите на плащаницата не са забелязали тези знаци. Бузо обяснява този факт с това, че те са били изписани по необичаен начин и са почти невидими за невъоръжено око.

Междувременно, проф. Бруно Барберис, който в момента е пазител на плащаницата в Торинската църква, е скептичен по отношение на изводите на Бузо. Според неговите думи, физическите и химическите анализи, направени на Торинската плащаница са показали, че тя не е живописно произведение.


Подобни публикации