28

окт

ribbon

Македонският език бил “необорим исторически факт”

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Македонският език бил “необорим културен и исторически факт”, заявява Македонската академия на науките и изкуството в остро писмено становище, прието на извънредно заседание. Поводът е цялостното отсъствие на определението “македонски” в тазгодишния критичен Доклад на Евросъюза за Македония, което предизвика изключително негативни реакции в Скопие.

За трети поред път от 2009 г. насам определението “македонски” не присъства в Докладите на Евросъюза, заради нерешения спор за името на републиката. Тази година докладът бе особено критичен и предизвика нервната реакция на премиера Никола Груевски, а след това и общественото мнение бе насочено срещу “брюкселската бюрокрация и отделни нейни представители”, които игнорирали македонската идентичност.

Еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле е залян от лавина уж спонтанни протестни писма на всевъзможни организации – от баскетболисти и синдикалисти, до Светия Синод. Сега и академиците в Скопие обвиниха Брюксел, че “игнорира атрибутите на македонската идентичност”, за която езикът бил основополагащ. Скопската академия твърди, че “според научната теория, македонският език, който се говорил по тези места и най-вече в района на Солун, е бил в основата на първия писмен славянски език – старославянския, респективно – църковнославянския, кодифициран от братята Кирил и Методий…”

Междувременно след тридневни ожесточени дебати, македонският парламент прие становище за Доклада на Еврокомисията, в което все пак се приема, че той отразява реалното състояние на нещата, но се изразява съжаление, че определението “македонски”, особено що се отнася до нацията и езика, отсъства от документа.


Подобни публикации