1

ное

ribbon

Лошото време оскъпи презервативите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Цената на гумите, гумените ръкавици и презервативите може да нарасне с 65% поради дефицита на естествен каучук, съобщава Financial Times. Дефицитът е резултат на лошото време и силните дъждове в страните от Югоизточна Азия – главния регион за добив на каучук. Котировките на естествения каучук в Банкок миналата седмица достигнаха 4,05 долара за килограм, пише вестникът. До абсолютния максимум от април остават само 5 цента.

Най-големите в света производители на гуми – Bridgestone, Michelin, Goodyear и Continental, още през тази година вдигнаха цените с 5-15% и обещават по-нататъшно повишаване. Така например Continental планира през следващата година да увеличи цените на гумите с 5%.
Производителите на презервативи през миналата година също повишиха цените на своите продукти с 10-20% и предупредиха за нарастване на цените в бъдеще. Най-големият в света производител на гумени ръкавици – компанията Malaysia’s Top Glove, също беше принудена да вдигне цените, за да запази бизнеса си, пише NEWSru.
Анализаторите прогнозират, че ще се запази високото ниво на цените на гумите в близко бъдеще, тъй като търсенето на продукти от каучук ще нараства.
Експерти от JD Power предполагат, че продажбите на леки автомобили в света през тази година ще нараснат с 10,5%, а компанията Pirelli съобщи, че търсенето на нейни гуми за товарни автомобили е нараснало над 1,5 пъти.


Подобни публикации