22

мар

ribbon

Либийски бунтовници спасиха американски пилот

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas
Операцията на международната коалиция в Либия продължи трета нощ с нови удари над столицата Триполи, като без отговор остава въпросът за това кой командва и координира действията на коалицията. Разногласия съществуват и по въпроса дали самият либийския лидер Муамар Кадафи е мишена на военната кампания или не. В това време силите на Кадафи не спират действията си срещу бунтовниците и цивилното население на различни места в страната.

Същевременно коалицията понесе първа загуба. Американски военен самолет се е разбил в Либия през нощта, по всяка вероятност заради технически проблем, съобщава най-напред британският вестник “Дейли телеграф”. По-късно Ройтерс цитира американски военен представител, който потвърдил, че изтребител Ф-15Е Ийгъл се е разбил по технически причини без да е обстрелван от либийската противовъздушна отбрана. Един от пилотите е спасен от бунтовници, а вторият бил “в процес на издирване”.
При ударите на международната коалиция през изминалата нощ цел е било убежище на лидера Муамар Кадафи в южната част на Триполи. Разрушена е сграда близо до тайната резиденция на либийския лидер. Либийската държавна телевизия определи ударите като  дело на “враговете кръстоносци” и показа изстрели на зенитни оръдия срещу вражеските самолети.
Освен това съюзническите сили са нанесли удар по военноморска база на 10 км източно от Триполи, където според очевидци е избухнал пожар.
Силите на международната коалиция поразиха и радарните инсталации в две военновъздушни бази на силите на Кадафи в източна Либия, съобщи “Ал Джазира”, цитирана от Ройтерс. Над 50% от либийската система за противовъздушна отбрана е извадена от строя, заяви източник от Пентагона, цитиран от световните агенции.

Подобни публикации