8

сеп

ribbon

Колко струва крахът на еврозоната?

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Връщане към националните валути – подобна стъпка все по-често препоръчват водещи икономисти на проблемните страни от Европа. Анализатори от UBS са изчислили колко ще струва на страните отказ от единната валута и са се ужасили. Според тях при подобно развитие на събитията Европа я очакват колапс на банковата система, крах на търговията и масови безредици.

„Вън от еврозоната!” – с този призив се обръщат към проблемите страни редица известни експерти като бившият главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Отмар Исинг, както и директорът на германския институт Ифо Ханс Вернер Зин. Анализатори от банка UBS са си представили подобен сценарий и са описали неговите икономически и политически последствия в специално изследване.
Съгласно изчисленията отказът на слаба страна от единната валута ще струва на нейните граждани доста скъпо – от 9500 до 11500 евро на човек през първата година. Като цяло цената ще бъде 40-50% от БВП. През следващите години заради колапса на банковата система, международната търговия, невъзможността да се изпълняват плащанията и фалитите на компании загубите ще бъдат около 3000-4000 евро на човек.
Разгледан е и още един сценарий – отказ от еврото на водещата икономика в ЕС – Германия. За икономистите този вариант е фантастичен, а обикновените граждани даже го смятат за желателен. Според различни социологически проучвания над 70% от жителите на Германия са изгубили доверие към еврото и около 40% биха искали да видят в портфейлите си добрите стари марки.
Според разчетите това няма да бъде никак евтино за самите германци – 6000-8000 евро на човек през първата година, което се равнява на 20-25% от БВП и 3500-4500 евро през следващите години. При това икономиката на страната ще бъде засегната – очакват я рекапитализация на банковата система, корпоративни фалити, както и последици от колапса на международната търговия. „За Германия е по-изгодно да даде заеми на проблемите страни – еднократното предоставяне на помощ на Гърция, Португалия и Ирландия ще струва на всеки от германците около 1000 евро”, посочва анализаторът Стефан Део.
Посочените суми са само приблизителна оценка на разходите за връщане към драхмата, ескудото или ирландската лира. На практика те може да се окажат още по-големи. Ако страните не въведат специален механизъм за изход от еврозоната, то разходите на желаещите да се откажат от единната валута може значително да се увеличат.
Бягството от потъващия кораб – еврозоната, дори само на една страна е крайно нежелателно, тъй като в този случай спекулациите във връзка с възможния изход и на други слаби държави силно ще ударят техните икономики.


Подобни публикации