27

мар

ribbon

Кадафи изтърва ключови градове

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Либийските бунтовници разгромиха силите на Муамар Кадафи в ключови градове, след като днес завзеха нефтеното пристанище Рас-Лануф, като и порта Брега и установиха пълен контрол над тях. Ден по-рано въстаниците завоюваха и град Адждабия, а привържениците на режима отстъпват към родния град на лидера си Сирт.

В същото време изтребители на френските военно-въздушни сили са унищожили пет либийски военни самолета и два хеликоптера на силите на Кадафи, предадоха световните агенции. Машините са били обстреляни в Мисрата, която е следващата цел на противниците на режима. Превземането на Мисрата се счита за врата към столицата Триполи.
В събота военният министър на САЩ Робърт Гейтс съобщи в телевизионно интервю, че има основания да се предполага, че силите на Муамар Кадафи са поставяли трупове на убити от тях хора на местата, по които е нанасяла удари международната коалиция, за да може да обвинят Запада за смъртта им.
“Разполагаме с много разузнавателни съобщения, че Кадафи взема тела на убити от него хора и ги поставя на места, които сме атакували”, казва Гейтс.
Миналата седмица либийски официални представители заявиха, че близо 100 цивилни граждани са загинали от ударите на коалицията. Западни военни обаче отрекоха ударите им да се причинили цивилни жертви.
Запитан дали дните на Кадафи са преброени, Гейтс заяви, че “ако бях на негово място, нямаше да си окачвам вече на стената нови снимки”.
Междувременно Папа Бенедикт Шестнайсети призова международната общност и всички страни в либийския конфликт да оставят настрана оръжията и веднага да започнат диалог, съобщиха Франс прес и Ройтерс.
Светият отец отправи апела си по време на традиционната неделна литургия. Той каза, че се обръща към “международните организации” и “тези, които носят военната и политическата отговорност”.


Подобни публикации